Трек до езерото Тиличо

Nepal - Трек до езерото Тиличо

Nepal
понеделник 15.10.2018
от 19:00
неделя 28.10.2018
До 22:00
Nepal
България
2 участник
Цена 1560$ при група от 8 човека.
17 Дни.

Eзерото Тиличо е най-високото езеро в света с надморска височина 4920 метра. За Хиндуистите това е едно от свещените езера, споменато в Рамаян - популярна религиозна книга. Трека предлага великолепна гледка към района на Аннапура - Ламджунг Химал 6,932 м, Анапурна II 7,939 м, Анапурна IV 7,525 м, Анапурна III 7,555 м, Гангапурна 7,454 м и други върхове покрити целогодишно със сняг. По пътя ще преминем през множество малки селца и ще се запознаем с уникалната тибетска култура и традиции. Преминаването на предизвикателния Месоканто Ла проход 5,120 м, известен също, като прохода Тиличо ще остане завинаги в спомените ни с невероятна гледка към околните планински върхове. Разнообразието в ландшафта, температурата и хората, които се променят на всеки няколко дни, прави това приключение прекрасно.

Пътуването ни започва с джип от Катманду до Тал, преминава през живописни градове, села и зелени оризища. Започваме трека от Тал, пътеката бавно се изкачва над бушуващата река Марсиангди нагоре по целия път до нейния източник в Маанг. В Мананг имаме аклиматизационен ден през който ще си починем и ще се любуваме на гледките към Аннапурна. След Мананг, следваме северозападния маршрут и тръгваме към базовия лагер на връх Тиличо 7,134 м. и кристалното ледено езеро. След езеро Тиличо, пресичаме проход Месоканто Ла на 5120м, и се спускаме през Чаури Кхарка надолу към Джомсън. Нашето прекрасно преживяване завършва със заслужена почивка в Похара и връщане в Катманду.

План на пътуване:
Ден 1. Пристигане в Катманду.
Пристигане в Катманду и трансфер до хотела. Почивка, привечер разходка в Темел туристическия квартал на Катманду. Ако някой има нужда от допълнителна екипировка ще може да си закупи на много добра цена.
Настаняване: Хотел Buddha Land
Включена вечеря.

Ден 2. След закуска ще посетим някои от забележителностите на Катманду:
Boudhanath Stupa – будистки комплекс

Покажи повече
В малките книжарници може да намерите много литература. Ще посетим два манастира разположени във вътрешния двор на комплекса, ще пием чай с мляко, докато монасите обикалят голямата бяла ступа.
Pasupatinath Temple – храма на бог Шива. Свещенно място за хиндуси и будисти. Място на, което се извършва кремацията на починалите хора. Реката разделя храма на две части - живота и смърта. От едната страна е болничния комплекс и платформите за кремация от другата страна се извършват ритуали за здраве и благоденствие на цялото семейство.
Bakhtapur city или тъй наречения стар град, за съжалeние след земетресението през 2015 г. много от храмовета са частично разрушени, но мястото е запазило своята красота. Mестните хора правя всичко възможна да ги възстановят.
Вечерта ще посетим Swayambhunath Temple или така известния сред туристите храм на маймуните, заради многото маймуни, които го обитават. От върха на хълма където е разположена голямата ступа се вижда целия град.
Настаняване: Хотел Buddha Land
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 03: Пътуване от Катманду до Тал - 1700 м.
След закуска, джип ще ни вземе от хотела и ще започне нашето пътуване до малкото живописно селце Тал.
Ще обядваме по път. Тал е разположен близо да реката. Вечерта ще си направим кратка разходка.

Настаняване: Лоджия
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 04: Трек до Чаме 2,745 м. Преход 6 часа.
След закуска започва прехода ни. Преминавайки няколко къщи и пресичайки метален въжен мост, ще пристигнем в Дхарапани. Дхарапани е непалски термин за "чешмяна вода". След което следва друг град с интересно име Багарчап преведено от Непалски - Място за месо, тесните павирани улички ни превеждат покрай къщи с плоски покриви и терасирани хълмове със зелен ориз. Наслаждаваме се известно време на Дики Гомпа (манастир) с красиви рисунки. След това продължаваме в тясната долина с цъфнали рододендрони. След преминаване на хималайската барикада на изток от Ламджунг ще стигнем до Кото. Тук, пътеката се разделя, дясната пътека води на север към село Nar-Phu - земя на жителите на Хималаите. Ние продължаваме към Чаме, централата пътека, която ще ни отведе до най-големия пазар в Мананг. Чортенът на входа на Чаме е малко необичаен с включените в него хиндуистични елементи. Символ на религиозна толерантност между двете религии Хиндуизъм и Будизъм.
Настаняване: Лоджия
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 05: Трек от Чаме до Писанг 3,185м. 5-6 часа преход.
Следваме пътеката, коята ни превежда през моста на река Марсиангди, минавайки от лявата страна на реката. Минаваме през Талеку и Дхукур Похари, следваме тясна павирана пътека, за да стигнем до Писанг. Отново пресичаме реката. Привечер ще се качим до манастира разположен над селото, от който се вижда Аннапурна II. Ще пием чаша горещ чай с будистките монаси и ще послушаме напевните мантри на вечерните им молитви. За любителите фотографи манастира предоставя възможност за уникални кадри по време на залез и изгрев, когато върхавете на Аннапурна се обагрят в огнено червено.
Настаняване: Лоджия
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 06: Трек от Писанг до Мананг 3,551 м 5-6 часа преход.
От Писанг до Мананг има два маршрута - горен и долен. Ние поемаме по горният панорамен маршрут за да се насладим на гледките към Анапурна, връх Писанг и много други заснежени върхове.
Настаняване: Лоджия
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 07: Ден за аклиматизиране.
Мананг е средновековно селище в тибетски стил, където има много чайни също така е и последното място преди Джомсон, на което ще имаме интернет и ще можем да заредим батериите на телефони и фотоапарати. Сутринта след закуска ще се отправим на малка разходка, от която ще имаме най-добрият изглед към Анапурна II 7,939 м, Анапурна IV 7,525 м, Анапурна III 7,555 м, Гангапурна 7,454 м, връх Тиличо 7,134 м и други върхове. В пясъчните скали ще видим много скални ниши предназначени за медитация, същите които може да видим и в много тибетски селища. Мананг е и последното място, от което може да си купим допълнителни провизии преди Джомсон и да се насладим на вкусния ябълков пай и шоколадова торта.
Настаняване: Лоджия
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 08: Трек от Мананг до Кхангсар 3,850 м . 4-5 часа преход.
Оставяме Мананг след себе си и се изкачваме по пътеката която ни води до Кхангасар. Преминаваме през моста, за да стигнем до селището Кхангасар след сравнително лесен склон.
Настаняване: Лоджия
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 09: Трек до Тиличо базов лагер 4,200 м. 4-5 часа преход.
Следваме пътеката през различни ледени езера и ледници до базовия лагер Тиличо. По време на разходката ни днес може да видим диви животни.
Настаняване: Къмпинг
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 10: Трек до High Camp 4,920 м. 5-6 часа преход.
Днес трека ни започва рано сутринта със стръмно изкачване по ледената пътека на планината, която ни води към високия базов лагер на връх Тиличо. Височината на базовия лагер е 4,920 м, така че има опастност от височина болест. Ще вървим бавно с повече почивки. Следобяд ще се любуваме на красотата на красивото синьозелено езеро заобиколено от хималайските върхове.
Настаняване: Къмпинг
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 11: Аклиматизационен ден.
Необходимо е да се аклиматизираме и да се подготвим психически и физически за преминаването на проход Месоканто Ла 5,121 м. следващия ден. Днес можем да разгледаме езерото Тиличо и моренините, образувани от ледниците в околността му.
Настаняване: Къмпинг
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 12: Трек до Чаури Кхарка през Месоканто Ла проход 5,120 м. 7- 8 часа преход.
Трека ни стартира рано сутринта за да можем успешното да преминем проход Месоканто Ла. Прохода е труден изисква поставяне на котки за по дабра сигурност. Пременаването на прохода е около 4 часа преход. След прохода навлизаме в област Мустанг. Мустанг е бил затворен за туристи до 1990 г. което е запазило неговата автентичнос и културни традиции до наши дни. В района на Чаури Кхарка няма чайни и лоджи, отново ще нощуваме в палатки .
Настаняване: Къмпинг
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 13: Трек до Джомсън 2,700 м. 5-6 ч. преход.
От Чаури Кхарка следваме пътеката, която ни води надолу към Джомсон. Джомсон е сборен пункт за много трекове, от там тръгват трековете за Мустанг, Анапурна, Даулагахири.
Настаняване: Хотел Боб Марли
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 14: Пътуване до Покхара
Рано сутринта взимаме бус от Джомсон до Покхара. Ако сте били в Непал и сте пропуснали да се качите на автобус сте пропуснали част от преживяването. Пътя се вие в планината, като пресича реки и водопади. Гледките към върховете на Аннапурна и Дхаулагири се редуват. Синьозелената река се вие в подножието на каньона. Пристигаме в Бени от където взимаме друг бус или автобус до Похара. Вечерта пристигаме в Покхара. Покхара е заобиколена от гъста джунгла, емарадски езера и е място на забележителна природна красота. Извисяването на Мачапучаре в Химал над спокойното езеро Фева прави това място наистина вълшебно.
Настаняване: Хотел Mandala
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 15: Ден за почивка.
Рано сутринта ще се качим до връх Саранкот от където може да направим финални снимки на Дхаулагири 8,172 м, Аннапурна I 8,091 м , Анапурна II 7,939 м, Анапурна IV 7,525 м, Мачапучаре 6,998 м и при ясно време Манаслу 8,163 м. Ще обядваме на езерото Фева, а следобяд ще посетим голямата ступа, от която се вижда цялото езеро и града.
Вечерта ще почиваме.
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 15: Пътуване до Катманду
Пътуването от Похара до Катманду е около четири до пет часа. Пътуваме по магистралата, която предлага живописни хълмисти виещи се пътища покрай бреговете на река Тришули. Ежедневните дейности на местните хора могат да се видят по пътя, когато минаваме през села и градове.
Настаняване: Хотел Buddha Land
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря

Ден 16: Свободен ден в Катманду
Днес ще почиваме. Ще се разходим до Dream garden. Последен ден за купуване на сувенири, екипировка, подправки и тн. които да отнесем за спомен от Непал.
Настаняване: Хотел Buddha Land
Включена: Закуска, Обяд, Вечеря
Ден 17: Полет до София
Сутринтта свободно време.
Трансфер до летището три часа преди полета ни.

Цената вкллючва:
Трансфер от летището до хотела и от хотела до летището.
Всички необходими пермити за Национален парк Аннапурна.
Настаняване в двойна стая в хотелите в Катманду, Джомсон и Похара.
Настаняване в лоджиите.
Храна по време на престоя в Непал.
Разглеждане на забележителности в Катманду и Похара
Водач, готвач, носачи – един носач на двама човека - около 25 кг.
Палатки
Транспорт по време на трека.

Цената не включва:
Самолетни билети от София до Катманду може да варира от 860 до 1045 лв. в зависимост от офертите които правят Катарците
Виза за Непал 25$
Задължителна здравна осигуровка, която да покрива височинно спасяване с хеликоптер.
Алкохолни, безалкохолни напитки, чай и кафе по време на трека.
Лична екипировка включваща и котки на места ще бъде заледено и доста стръмно
Спален чувал (зимен - на езерото може да има сняг)
Бонус за носачите
Зареждане на телефони и използване на Wi-Fi по време на трека.
Pop Title
Pop TextPop Button1Pop Button2

Покажи малко любов.

Дайте ни харесва!

Благодаря.

Като всеки иска <педя> помощ много.

Благодаря.